Marco Polo: een gast of een cultuurbarbaar?

Hoe gedroeg Marco Polo zich tussen de Chinezen?

Wat vonden de Chinezen van Marco Polo?

     De vader en oom van Marco Polo, Niccolò en Maffeo Polo, gingen op reis naar verre gebieden om handel te drijven. Hierbij kwamen ze in contact met de grootkhan van het Mongoolse Rijk, Koeblai Khan. De khan was geïnterresseerd in Europa en het christelijk geloof en vroeg de broers Polo om naar de paus te gaan als zijn gezanten en vroeg in een brief om 100 geleerden en olie uit de lamp van de kerk van het Heilig Graf in Jeruzalem te sturen. Ook gaf hij hen een paiza, waarmee ze vrije doortocht en bescherming konden claimen. Toen ze in 1269 aankwamen, kwamen ze erachter dat de paus eind 1268 gestorven was. De broers keerden terug naar Venetië om daar te wachten op de verkiezing van de nieuwe paus. Daar werden ze herenigd met Marco Polo die alweer 15 jaar was. Na 2 jaar was er eindelijk een nieuwe paus gekozen, deze kende de Polo's en stuurde de Marco, Niccolò en Maffeo Polo in 1271, als zijn gezanten terug naar het Mongoolse hof. Met brieven en de olie vertrokken ze in de richting van Armenië. Na 3 jaar reizen kwamen de Polo's eindelijk aan, aan het hof van Koeblai Khan in de stad Beijing. Deze stad maakte heel erg veel indruk op Marco Polo.

                       Het Mongoolse Rijk

 

Koeblai Khan ontving de Polo's opnieuw goed en maakte hen deel van zijn gevolg. Mongoolse heersers maakten wel vaker gebruik van diensten van buitenlanders, want deze hadden geen plaatseljke contacten en waren compleet afhankelijk van de gunst van de Mongolen. Wat de Polo's precies deden is niet duidelijk, maar we weten wel dat ze de grootkhan adviseerden tijdens de jarenlange belegering van de stad Xianyang, Sagianfu.
     Verder maakte Marco een hele goede induk op Koeblai. En andersom dacht Marco dat Koeblai de grootste heerser van de wereld ooit was. Koeblai liet Marco vele missies binnen en buiten China ondernemen. Marco vertelde Koeblai veel interessante informatie over de culturen van deze streken. Marco Polo werd een erg goede verhalenverteller. En hij kon wel vier talen spreken. Dit waren in ieder geval Italiaans, Perzisch en Mongools. Maar Marco kon geen Chinees.


     Door middel van 'Il Milione' kunnen een aantal reizen reconstrueerd worden. Zijn eerste reis begon in Beijing en ging naar Yunnan. Marco Polo trok eerst naar Myanmar, vanaf Myanmar trok Marco via Taiyuan, Xi'an, Chengdu en Tibet naar Dali in Yunnan.
     De tweede reis begon ook in Beijing en ging via de kust naar Hangzhou, Fuzhou en Kanton, de belangrijkste haven van Zuid-China. Ten noorden van Hangzhou ligt Yangzhou. Marco Polo vertelt in 'Il Milione' dat hij deze stad drie jaar heeft bestuurd. Dit is waarschijnlijk niet waar, want er is geen enkele Chinese bron die dit ook meldt. Waarschijnlijker is dat hij de buitenlandse gemeenschap in Yangzhou heeft bestuurd.

Hierna maakte Marco Polo nog een reis naar Champa, wat nu Zuid-Vietnam is; Ceylon en India. De reden hiervoor is dat Koeblai opdracht had gegeven om religieuze relikwieën te halen. Op Ceylon beklom Marco Polo Adam's Peak.

            De reisroute van Marco Polo.


Terwijl Koeblai ouder en ouder werd, wilden de Polo's steeds liever weer terug naar Venetië. Want ze konden niet zeker weten of de opvolger van Koeblai net zo vriendelijk zou zijn als Koeblai. Maar Koeblai wilde hen niet laten gaan. Eindelijk kregen ze een kans: een achterneef van Koeblai, Arghun, wilde een nieuwe vrouw uit Koeblais familie hebben. Omdat de landroute was afgesloten door een oorlog, zouden de bruid, Kökäcin, en de gezanten over zee naar Perzië gaan. De Polo's zouden meegaan, omdat zij ervaring hadden met zeereizen. Toen ze na veel moeilijkheden in Hormuz aankwamen, kwamen ze erachter dat Arghun was overleden. Daarom reisden ze daarna naar het hof van de opvolger van Arghun in Tabriz. Hier werd Kökäcin aan de zoon van Arghun uitgehuwelijkt. Toen de Polo's hier 9 maanden waren, kregen ze paiza's en een vrijgeleide naar de Zwarte Zee. In Trebizonde namen de autoriteiten, door een conflict met Venetië 500 kilo ruwe zijde in beslag. Daarna kwamen de Polo's via Constantinopel en Negroponte terug in Venetië, 24 jaar na hun vertrek, in 1295.